IBPS RRB PO Prelims - Reasoning Test 3

August 28, 2020

 IBPS RRB PO Prelims - Reasoning Test 3

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Ten people are sitting in two parallel rows containing five people each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1 – A, B, C, D, E are seated and all of them are facing north. In row 2 – P, Q,R, S, T are seated and all of them are facing South.Therefore, in the given seating arrangement each member
seated in a row faces another member of the other row. D sits third to the left of C. The one facing D sits second to the right of S, who does not face B. Either D or C sit at extreme end. Only one person sit between S and P. Two person sit between A and E, who is an immediate neighbor of C. P does not face E. Q sits third to the right of the one who is sitting opposite to E. T does not sit at extreme end of row.

1. Who among the following sit opposite to the one who is second to the right of D?
(a) R
(b) S
(c) P
(d) Q
(e) None of these

2. How many persons sit between S and T?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(e) None of these

3. Four among the following five belongs to a group. Who does not belong to that group?
(a) D
(b) S
(c)T
(d)C
(e)B

4. Who among the following does not sit at any of the extreme ends in any of the rows?
(a)Q
(b)A
(c)R
(d)C
(e)P

5. Who among the following sits opposite to A?
(a)P
(b)Q
(c)R
(d)S
(e)T

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code language
‘key lock room flat’ is written as ‘ra lo ka fo’
‘floor is key home’ is written as ‘nk nd fo sk’
‘flat is lock house’ is written as ‘da ka nk ra’.

6. What is the code for ‘room’?
(a) lo
(b) sk
(c) ra
(d) ka
(e) None of these

7. ‘key is house’ can be coded as?
(a) fo da sk
(b) nk fo da
(c) nk fo nd
(d) Can’t be determined
(e) None of these

8. What is the code for ‘floor’?
(a) sk
(b) nd
(c)Either sk or nd
(d) da
(e) None of these

9. Which of the following is the code for ‘house’?
(a) fo
(b) nk
(c) sk
(d) da
(e)None of these

10. If ‘floor house quater’ is coded as ‘sk da xa’ than what
will be the code for ‘home quater’?
(a) da xa
(b) nk xa
(c) sk xa
(d) nd xa
(e) None of these

Directions (11-15): In these questions, relationships between different elements are shown in the statements.
These statements are followed by two conclusions. Give answer
(a) if only conclusion I follows
(b) if only conclusion II follows
(c) if either conclusion I or conclusion II follows
(d) if neither conclusion I nor conclusion II follows
(e) if both conclusions I and II follow

11. Statement: C>D>E ; B<A=D
Conclusions:
I. C>B
II. E<B

12. Statement: G = H = E < I ; E = T=U
Conclusions:
I. G>T
II. G=T

13. Statement: S = T =U=V; U<O=N
Conclusions:
I. T>O
II. V<O

14. Statement: A<B =C=D>E=F
Conclusions:
I. A<D
II. F=B

15. Statement: K=L<M=N; P<O=M
Conclusions:
I. N<P
II. K<O

16. What should come in place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
PA NB KD GG ?
(a) CB
(b) BK
(c) AB
(d) CA
(e) Other than the given options

17. How many such pair of numbers are there in the given number “361938479” (Both backward and forward) same as far as according to numeric series?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
(e)None of these.

18. If it is possible to make only one meaningful word with the 1st ,6th ,9th and10th letters of the word ‘HIGHLIGHTS’ which would be the second letter of the word from the right? If more than one such word can be formed give ‘Y’ as the answer. If no such word can
be formed, give ‘Z’ as your answer.

(a) Y
(b) S
(c) I
(d)H
(e) M

19. If 1 is subtracted from each odd number and 2 is added to each even in the number 6593427, then how many digits will appear twice in the new number thus formed?
(a) Only 8
(b) Only 8 and 6
(c) 8, 6 and 4
(d) 2, 4 and 6
(e) None of these

20. How many letter will be remain in the same position in the word ‘FINISH’ when they arranged in the ascending order from left to right?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than Three
(e) None

Directions (21-25): Read the following information carefully and answer the following questions.

Eight boxes A, B, C, D, E, F, G and H are placed one above the other but not necessarily in the same order. Four boxes are placed between box C and E and none of them is placed on the top or bottom of the stack. Box G is not placed just below or just above box H. Box D is not placed just below or just above box E. The number of boxes places above H is more than that placed below H. There are as many boxes
between A and E as between A and F. There are two boxes between boxes C and H.

21. How many boxes are placed between D and E?
(a) one
(b)two
(c) three
(d) four
(e) five

22. Which of the following box is placed just above H?
(a) C
(b) A
(c) F
(d) E
(e) B

23. Which of the following box is placed at bottom?
(a) F
(b) C
(c) B
(d)G
(e)H

24. Which of the following boxes is not placed below box D?
(a) F
(b) H
(c) B
(d) E
(e) G

25. Which of the following box is not placed in between C and E?
(a) A
(b) F
(c) D
(d) G
(e) Both (b) and (d)

Directions (26-30): Study the information and answer the following questions:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table . Some of them are males and some of them are females. No two females are sitting together. A sits 2nd to the left of C, who faces G. Two persons sit between G and B, who is a male. There are minimum 3 females in the group. D is 2nd right to F, none of them is neighbor of A and none of them is female. Both neighbors of A are male. H is a female facing a male.

26. Who among the following sit 3rd right to G?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) B
(e) none of these

27. How many persons sit between A and E, when counted in anticlockwise direction from E?
(a) none
(b) one
(c) two
(d) three
(e) more than three

28. Four of the following five form a group, who among them does not belongs to that group?
(a) D
(b) F
(c) C
(d) B
(e) A

29. If all the persons are made to sit in alphabetical order from A in clockwise direction, then how many persons remain in the same position(excluding A)?
(a) none
(b) one
(c) two
(d) three
(e) more than three

30. If in a certain way B is related to A, D is related to H, then who among the following is F related to?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) B
(e) G

Directions (31-35): In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer

31. Statements:
Some Mumbai is Chennai
All Chennai is Bhopal
No Mumbai is Delhi
Conclusions
I. Some Bhopal is not Delhi.
II. All Bhopal being Mumbai is a possibility.
(a) Both I and II follow
(b) Either I or II follows
(c) Only II follows.
(d) Only I follows.
(e) Neither I nor II follows

32. Statements:
All Fire is water
Some earth is fire
Some fire is air.
Conclusions:
I. Some water being air is a possibility
II. Some water is earth.
(a) Both I and II follow
(b) Either I or II follows
(c) Only II follows.
(d) Only I follows.
(e) Neither I nor II follows

33. Statements:
No bin is rin
All tin is rin
All pin is rin
Conclusions:
I. No tin is bin.
II. Some tin are pin
(a) Both I and II follow
(b) Either I or II follows
(c) Only II follows.
(d) Only I follows.
(e) Neither I nor II follows

34. Statements:
All art is dance
Some art is craft
Some music is dance
Conclusions:
I. Some music is craft
II. No music is craft.
(a) Both I and II follow
(b) Either I or II follows
(c) Only II follows.
(d) Only I follows.
(e) Neither I nor II follows

35. Statements
No pen is pencil
No pencil is eraser
Some eraser is sharp
Conclusions:
I. Some pencil is sharp.
II. Some sharp are not pen.
(a) Both I and II follow
(b) Either I or II follows
(c) Only II follows.
(d) Only I follows.
(e) Neither I nor II follows

Directions (36-40): Study the information and answer the following questions:
Seven persons A, B, C, D, E, F, G were born in different months i.e. January, February, April, July, august, September, December of the same year but not necessarily in the same order. Also, they were born in seven different cities i.e. Bhopal, Chennai, cochin, Kolkata, Mumbai, Delhi and Darjeeling.
F was born in Kolkata in a month having less than 31 days.
Two persons were born between F and B, who was not born in Delhi. Three persons were born between A and E, who was born after F. D was born before C, who was born in cochin. The person born in Delhi was born before the one who was born in Darjeeling, none of them was born in April. Neither D nor E born in Delhi or Darjeeling. D was
born after G, who was born in Mumbai . The one born in Bhopal was born in the month having 31 days. The one who was born in Bhopal was born immediately before the one born in Chennai.

36. Who among the following was born in April?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) B
(e) G

37. Who among the following was born immediately before the one who was born in Mumbai ?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) B
(e) G

38. Four of the five are alike in a certain way and hence form a group, who among the following does not belong to that group?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) D
(e) E

39. Which of the following combination is correct?
(a) A-Darjeeling-July
(b) F-Delhi-January
(c) C- august-cochin
(d) D- July-Mumbai
(e) none of these

40. Which of the following represents the month in which B was born?
(a) July
(b) January
(c) September
(d) July
(e) none of these


Answer:

1. (b)
2. (d)
3. (d)
4. (e)
5. (b)
6. (a)
7. (b)
8. (c)
9. (d)
10. (d)
11. (a); C>B (True), E<B (False)
12. (c); G>T (False), G=T (False)
13. (b); T>O (False), V<O (True)
14. (a); A<D (True), F=B (False)
15. (d); N<P (False), K<O (False)
16. (b); BK
17. (d);
18. (a); THIS, HIST, SHIT, HITS
19. (c);
20. (b);
21. (c)
22. (b)
23. (d)
24. (a)
25. (e)
26. (d)
27. (a)
28. (c)
29. (c)
30. (c)
31. (a);
32. (c);
33. (d);
34. (b);
35. (e);
36. (b)
37. (a)
38. (b)
39. (e)
40. (c)


Send Your Query