IBPS RRB PO Prelims - Reasoning Test 4

August 28, 2020

IBPS RRB PO Prelims - Reasoning Test 4

Directions (1-5): In each of the question, relationships between some elements are shown in the statements.
These statements are followed by conclusions numbered I and II. Read the statements and give the answer.
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows.
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
1. Statements: C = L = E = R = K = P = O
Conclusions: I. P = C II. C < P
2. Statements: W > A = S = H < I = N = G
Conclusions: I. H < W II. G > H
3. Statements: C < O = D = S > A = P = Q
Conclusions: I. Q < D II. C < A
4. Statements: F = B = I = C = A = S > E
Conclusions: I. S = B II. F > E
5. Statements: I = N = T = E > L = G > M
Conclusions: I. G < N II. I = L

Directions (6-10): Study the following sequence and answer the given questions.
P R $ 5 7 # L O & 1 Q A 6 @ N M 8 4 © V E 9 ® F U 3 1 S H 4 6.
Which of the following element is 12th to the left of the one which is 19th from the left end of the given arrangement?
(a) O
(b) L
(c) #
(d) ®
(e) None of these

7. If all the numbers are dropped from the series, which element will be sixth to the left of the one which is twelfth from the right end of the new arrangement?
(a) R
(b) #
(c) $
(d) E
(e) None of these

8. How many such symbols are there in the given series which are immediately preceded or followed by a consonant?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these

9. How many such alphabets are there in the given series which are immediately preceded by or followed by a perfect cube?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these

10. What should come in place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
P$R #OL Q6A M48 ?
(a) E9®
(b) E®9
(c) V9E
(d) 9F®
(e) None of these

Direction (11-15): Study the following information carefully and answer the question given below-

Eight people viz. L, M, N, O, P, Q, R and S live in a building of ten different floors. Two floors are vacant. The ground floor is numbered as 1, the floor just above it is numbered as 2 and so on till top floor which is numbered as 10 (but not necessarily in the same order).
More than three persons live between M and O. M lives on floor number 9. R lives immediately above S. N lives on floor number 5. L lives immediately below vacant floor. There is a gap of two floors between P and O. No odd numbered floor is Vacant. S lives below P and O. Q does not live on top floor.

11. Who among the following lives on ground number?
(a) O
(b) R
(c) S
(d) P
(e) None of these

12. Who among the following lives on top floor?
(a) M
(b) O
(c) P
(d) L
(e) No one

13. How many persons live between N and M?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these

14. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Who among the following does not belong to that group?
(a) O
(b) N
(c) P
(d) S
(e) L

15. Who among the following lives immediately below the P?
(a) M
(b) N
(c) O
(d) L
(e) None of these

Directions (16-20): Study the information and answer the following questions:
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in a row some are facing north and some are facing south (but not necessarily in the same manner).
(Note: Facing the same direction means if one is facing north then the other also faces north and vice versa. Facing opposite direction means if one is facing north then the other faces south and vice versa).
P sits fifth to the right of W and both of them do not sit at
any end of the row. Two persons sit between R and W. V
sits second to the left of R. One person sits between U and
V. T is not an immediate neighbor of R. Q sits second to the
right of T. S sits to the immediate left of V. Immediate
neighbors of V face opposite direction. U and Q faces south.
Immediate neighbor of Q face opposite direction. Not more
than four people face south.

16. Who among the following sits to the immediate right of T?
(a) P
(b) Q
(c) U
(d) V
(e) None of these

17. How many persons sit between Q and V?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

18. What is the position of W with respect to U?
(a) Second to the right
(b) Second to the left
(c) Immediate right
(d) Immediate left
(e) None of these

19. Who among the following sits at the extreme end of the row?
(a) S
(b) R
(c) V
(d) T
(e) None of these

20. How many persons face north?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) More than four

Direction (21-23): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Six friends P, Q, R, S, T and U have different numbers of coins. The person who has the second highest number of coins has 36 coins. P has more coins than Q but not the highest. S has more coins than R and U but not more than Q. R has more coins than only one person.

21. How many coins does T possibly have?
(a) 33
(b) 27
(c) 38
(d) 19
(e) 30

22. Who among the following has the third lowest number of coins?
(a) S
(b) R
(c) U
(d) Q
(e) None of the above

23. If P and R together have 59 coins, then how many coins does R have?
(a) 15
(b) 23
(c) 12
(d) 29
(e) None of the above

Directions (24-26): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Rohan started walking 2km in North direction then takes three consecutive right turns and walked distances 3km,6km,5km respectively and reached at point O.

24. What is the direction of Rohan’s initial point (position) with respect to point O?
(a) north west
(b) north east
(c) south west
(d) southeast
(e) none of these

25. If Rohan walks a distance of 4 km towards north from O, then what is the shortest distance between his new position to his initial position?
(a) 2 km
(b) 3 km
(c) 4 km
(d) 1 km
(e) none of these

26. If Karan starts walking from point O for 1 km then what is the direction of Karan’s final position with respect to Rohan’s initial position?
(a) South
(b) North
(c) North-east
(d) South-west
(e) Cannot be determined

Directions (27-28): Study the information and answer the following questions:
N is grandfather of L, who is son of E. N has two children
i.e. one son and one daughter. J is sister-in-law of E and T is
brother-in-law of S, who is sibling of E.T and J has no siblings.

27. How is J related to N?
(a) daughter-in-law
(b) son
(c) daughter
(d) son-in-law
(e) None of these

28. How is T related to L?
(a) uncle
(b) grandfather
(c) brother
(d) father
(e) Cannot be determined

Directions (29-33): Study the information and answer the following questions:
In a certain code language
“No person is good” is coded as “lo mo ja sa”
“god is present everywhere” is coded as “ja mk ka la”
“good person no present “ is coded as “la mo sa lo”
“No one god” is coded as “ka ro lo”

29. What is the code for “No”?
(a) ja
(b) sa
(c) lo
(d) ka
(e) None of these

30. Which of the following is denoted as “ja”?
(a) good
(b) present
(c) everywhere
(d) person
(e) is

31. What is the code for “good person”?
(a) ro ja
(b) sa ka
(c) lo ja
(d) sa mo
(e) None of these

32. Which of the following is denoted as “ka mk”?
(a) god everywhere
(b) good present
(c) No one
(d) person is
(e) None of these

33. What can be the code of “some one”?
(a) ac sa
(b) la ka
(c) ro ac
(d) ja ro
(e) mo ac

34. How many pairs of letters are there in the word” SCHEDULE” which have as many letters between them in the word as in alphabetical series?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) Four

35. If in the number 7921456238, positions of the first and the last digits are interchanged, positions of the second and ninth digits are interchanged and so on till the positions of fifth and sixth digits are interchanged, then which digit will be 4th from the right end?
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 6
(e) None of these

36. Find the odd one out?
(a) BDE
(b) GIJ
(c) VYX
(d) QST
(e) LNO

Directions (37-40): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I, and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the two statements and Give answer:
(a) If the data in Statement I is sufficient to answer the question while the data in Statement II is not required to answer the question

(b) If the data in Statement II is sufficient to answer the question, while the data in Statement I is not required to answer the question

(c) If the data in either Statement I alone or Statement II alone is sufficient to answer the question

(d) If the data neither in Statement I nor in Statement II together are sufficient to answer the question

(e) If the data in the Statement I and II together are necessary to answer the question

37. In which month of the year did Abhay go abroad for a
meeting?
I. Abhay correctly remembers that he went for a meeting in the first quarter of the year.
II. Abhay’s father correctly remembers that he went for a meeting after 31st January but before 1st March.

38. Among Six friends A, B, C, D, E and F, who is second heaviest?
I. C is heavier than only two friends. D is heavier than C but lighter than B. F is the heaviest.
II. A is lighter than only two friends. B is heavier than C but lighter than F. D is heavier than only E.

39. How many marks did Sumit score in the fifty marks exam?
I. Sumit scored two digits marks and his marks was perfect square.
II. Sumit scored more than 25 but less than 45 marks.

40. Who among A, B, C, D and E is the tallest?
I. A is taller than B. E is not the tallest.
II. C is taller than A. D is not the tallest.

Answer:

Direction (1-5):
1. (c); I. P = C (False) II. C < P (False)
2. (e); I. H < W (True) II. G > H (True)
3. (a); I. Q < D (True) II. C < A (False)
4. (d); I. S = B (False) II. F > E (False)
5. (a); I. G < N (True) II. I = L (False)
6. (b); L
7. (c); $
8. (d); Five – R$, #L, @N, ©V, ®F
9. (c); Three – 1Q, M8, 1S
10. (b); E®9
11. (c);
12. (e);
13. (b);
14. (c);
15. (b);
16. (a);
17. (c);
18. (c);
19. (d);
20. (d);
21. (c);
22. (a);
23. (b); Coins of R = (59 – P) = (59 – 36 ) = 23 coins
24. (b);
25. (a);
26 (d)
27. (a);
28. (d);
29. (c);
30. (e);
31. (d);
32. (a);
33. (c);
34. (d); Three
35. (b);
36. (c);
37. (b);
38. (c);
39. (e);
40. (e);

Send Your Query