Bank Promotion Exam (Scale I to III) - Indian Overseas Bank Super Hot 20 Questions (SET -1) - April 2022

April 19, 2022

Bank Promotion Exam (Scale I to III) - Indian Overseas Bank Super Hot 20 Questions (SET -1) - April 2022

1. RBI has made available a three-year special long-term repo operations (SLTRO) facility of ?10,000 crore at the repo rate to Small Finance Banks in May 2021 to be deployed for fresh lending of up to ?……………. per borrower till 31st December 2021.
a. ?20 lakh
b. ?50 lakh
c. ?10 lakh
d. None of the above

2. RBI has proposed to increase the per transaction limit of IMPS for channels other than SMS and IVRS from ?2 lakh to ……………...
a. Rs.5.00 Lakh
b. Rs.3.00 Lakh
c. Rs.10.00 Lakh
d. Rs.7.00 Lakh

3. The per-transaction limit in IMPS, is currently capped at ?………. for SMS and IVRS channels.
a. Rs.2000.00
b. Rs.5000.00
c. Rs.10000.00
d. Rs.100000.00

4. The Reserve Bank’s Regulatory Sandbox (RS) proposed the 4th cohort on the topic of;
a. MSME Lending
b. Prevention and Mitigation of Financial Frauds
c. Micro Finance
d. Co-Lending

5. As per latest RBI guidelines on Banks regarding opening of Current of customers who are availing CC/OD limit from other Banks, for borrowers, where the exposure of the banking system is less than ?……….., there is no restriction on opening of current accounts
or on provision of CC/OD facility by banks, subject to obtaining an undertaking from such borrowers that they shall inform the bank(s), as and when the credit facilities availed by them from the banking system reaches that limit.
a. Rs.2.00 crores
b. Rs.1.00 crore
c. Rs.10.00 crores
d. Rs.5.00 crores

6. In case of consortium arrangement of lending, a borrower can maintain current accounts with any one of the banks with which it has CC/OD facility, provided that the bank has at least 10 per cent of the exposure of the banking system to that borrower. Other lending banks may open only collection accounts subject to the condition that funds deposited in such collection accounts will be remitted within a
period of…………… of receiving such funds, to the CC/OD account maintained with the above mentioned bank maintaining current accounts for the borrower.
a. One week
b. 2 working days
c. 7 working days
d. End of the month

7. As per RBI guidelines regarding opening of Current of customers who are availing CC/OD limit from other Banks, Banks shall monitor all
accounts regularly, at least on a ………….. basis, specifically with respect to the exposure of the banking system to the borrower, and the bank’s share in that exposure, to ensure compliance with these instructions.
a. Monthly
b. Quarterly
c. Half yearly
d. Yearly

8. The Receiving Office shall issue an acknowledgment receipt in Form ……… to the applicant under Sovereign Gold Bond Scheme.
a. Form-A
b. Form-B
c. Form-C
d. Form-1

9. As per latest guidelines of RBI regarding adjustment of enhanced amount of family pension by Banks as finalized by IBA, the
expenditure, may, if not fully charged to the Profit and Loss Account during the financial year 2021-22, be amortized over a period not
exceeding ………. years beginning with the financial year ending March 31, 2022, subject to a minimum of ………portion of the total amount
involved being expensed every year.
a. 5 years and 1/5th
b. 3 years and 1/3rd
c. 2 years and half
d. 7 years and 1/7th

10. As per Scale Based regulation for NBFCs formulated by RBI, Regulatory structure for NBFCs shall comprise of ………… layers based on their size, activity, and perceived riskiness.
a. 3
b. 2
c. 4
d. 5

11. As per the Scale based regulations for NBFCs announced by RBI, NBFCs with …………..branches are mandated to adopt Core Banking Solution.
a. 5 and more
b. 50 and more
c. 25 and more
d. 10 and more

12. What was the theme of Vigilance Awareness Week 2021?
a. Independent India @75: Self Reliance with Integrity.
b. Integrity with vigilant
c. Cyber vigil awareness
d. None of the above

13. As per revised guidelines issued by CGTMSE, MLIs can now apply for guarantee cover anytime during the tenure of Loan provided;
a. The credit facility was not restructured in last 1 year from the date of submission of application.
b. The credit facility was not remained in SMA2 status in last 1 year from the date of submission of application.
c. Both a and b
d. None of the above

14. As per revised guidelines of CGTMSE, the criteria for initiation of legal proceedings as a pre-condition for invoking of guarantees has
been waived in such cases where the aggregate outstanding amount considered eligible for claim does not exceed Rs……………../- per claim.
a. Rs.50000/-
b. Rs.100000/-
c. Rs.200000/-
d. Rs.500000/-

15. The Rs.1000 cr Credit Guarantee Fund Trust for FPOs (CGFTFPO) is being managed by;
a. SIDBI
b. NABARD under the trusteeship of NABSanrakshan Trustee Pvt Ltd
c. Ministry of Agriculture
d. SFAC

16. Which Bank has launched ‘6S Campaign’ under a customer outreach programme to extend financial services at a concessional rate during the festival season 2021?
a. SBI
b. Bank of Baroda
c. Canara Bank
d. PNB

17. India Post Payments Bank partnered with whom to offer home loan to its customers?
a. HDFC Ltd
b. Indiabulls Home Finance
c. LIC Home Finance
d. ICICI Bank

18. Who has been appointed as chairperson of the National Bank for Financing Infrastructure and Development (NaBFID)?
a. Rajnish Kumar
b. Deepak Parekh
c. K V Kamath
d. Nachiket More

19. With the vision of holistic and integrated infrastructure development in the country, Prime Minister Narendra Modi inaugurated PM
Gati Shakti-National Master Plan with an outlay of;
a. Rs.1.00 Lakh crore
b. Rs.100.00 Lakh crore
c. Rs.50.00 Lakh crore
d. Rs.10.00 Lakh crore

20. Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), and ………… have partnered to launch ‘Appscale Academy’, a
growth and development programme, to train early to mid-stage startups across India.
a. Google
b. Facebook
c. TCS
d. Microsoft



Answer:

1 C 
2 A 
3 B  
4 B 
5 D 
6 B 
7 C 
8 B 
9 A 
10 C
11 D 
12 A 
13 C 
14 B 
15 B 
16 D 
17 A 
18 C
19  B
20  A



Send Your Query